Δραστηριότητες ΚΠΙΣΝ

Η Αναγέννηση & Πρόοδος είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων μαζικής συμμετοχής για παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών με την συνεργασία έμπειρων επιστημόνων σε καθημερινή βάση στους χώρους του Πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι δραστηριότητες είναι με ελέυθερη είσοδο και διεξάγονται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων υλοποιούνται από ειδικά καταρτισμένους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής υπό την επιστημονική επίβλεψη  της  Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η ενθάρρυνση της άθλησης και της άσκησης, καθώς και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για άθληση.

Ο Στίβος του ΚΠΙΣΝ με τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής είναι ανοιχτός σε καθημερινή βάση από τις 06.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο για όλα τα άτομα. Ο Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών μπορεί να φιλοξενήσει μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τέννις και άλλα αθλήματα. Περιμετρικά του ΚΠΙΣΝ υπάρχει ποδηλατοδρόμος μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ενώ το Κανάλι του ΚΠΙΣΝ μπορεί να φιλοξενήσει καγιάκ και ιστιοπλοϊκά.

Οι δράσεις που σχεδιάζονται κάθε μήνα προσκαλούν το κοινό να αθληθεί, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει διαφορετικά σημεία του ΚΠΙΣΝ μέσα από ειδικά προγράμματα που πραγματοποιούνται για άτομα διαφορετικών ηλικιών, δεξιοτήτων, με ή χωρίς αναπηρία, και με διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες. Από γιόγκα μέχρι δημιουργική ενόργανη για παιδιά και από Qigong μέχρι Pétanque, στο ΚΠΙΣΝ υπάρχει κάτι για τον καθένα και την καθεμία.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη και γίνεται με σειρά προτεραιότητας ή και ηλεκτρονική προεγγραφή στο ΚΠΙΣΝ

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις δράσεις και το πρόγραμμα στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Αθλητικές Δραστηριότητες στο ΚΠΙΣΝ για Παιδιά

 1. Παιχνίδια για Οικογένειες:
  Μία διασκεδαστική δραστηριότητα με παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για όλη την οικογένεια. Οι συνοδοί ενθαρρύνονται να παίξουν και να συνεργαστούν με τα παιδιά στο Πάρκο, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά ερεθίσματά τους και αναπτύσσοντας την ευρηματικότητά τους.
 2. Δημιουργική Ενόργανη:
  Μέσω της ενόργανης γυμναστικής και σε συνδυασμό με παιχνίδι και διασκέδαση, τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα και τις ικανότητές τους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ευλυγισία και τη μυϊκή συναρμογή.
 3. Street Soccer 5×5:
  Διοργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου, με μικρές ομάδες των πέντε, για παιδιά από 6 έως 13 ετών.
 4. Ομαδικό Παιχνίδι (Football Skills):
  Διασκεδαστικές αθλητικές δραστηριότητες με μπάλες, χωρίς βαθμολόγηση, που εστιάζουν στη χαρά του παιχνιδιού και στην ευγενή άμιλλα. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών/προπονητριών.
 5. Mini Volley:
  Το ομαδικό ολυμπιακό άθλημα του βόλεϊ επινοήθηκε το 1895 στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Στις αθλητικές συναντήσεις στο ΚΠΙΣΝ, τα παιδιά εξασκούνται σε τρία χαρακτηριστικά στοιχεία του αθλήματος: τη μετωπική πάσα, τη μανσέτα και το σερβίς από κάτω.
 6. Mini Basket:
  Η καλαθοσφαίριση ως ομαδικό άθλημα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των στοιχείων της κοινωνικότητας και της συντροφικότητας των παιδιών, παράλληλα με τη φυσική βελτίωση διαφόρων ικανοτήτων τους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μπάσκετ μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, ενώ θα βελτιώσουν και θα αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες.
 7. Mini Handball:
  Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ομαδικό ολυμπιακό άθλημα της χειροσφαίρισης ή χάντμπολ.
 8. Mini Tennis:
  Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το τένις, μέσω μιας καινοτόμου και διασκεδαστικής μεθόδου, με αφετηρία το παιχνίδι και κατάλληλα διαμορφωμένες δραστηριότητες.
 9. Αθλητισμός για Όλους:
  Η αθλητική δραστηριότητα του ΚΠΙΣΝ «Αθλητισμός για Όλους» συνεχίζει τον Μάιο και έχει στόχο να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία στον αθλητισμό καλλιεργώντας τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, μέσα από τη καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες.
 10. Γνωριμία με το Σκάκι:
  Το σκάκι δεν αποτελεί μόνο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά και αποκωδικοποιημένες σκέψεις, ενέργειες, μεθόδους. Έχει στοιχεία από τα μαθηματικά και την ψυχολογία, ενώ ο παράγοντας της τύχης δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το σκάκι δίνει τη δυνατότητα στον σκακιστή να εξασκηθεί στην παρατήρηση, την αυτοσυγκέντρωση και την ικανότητα πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου. Κυρίως, όμως, ο σκακιστής μαθαίνει να δείχνει σεβασμό.
 11. Στιβομαχίες:
  Γνώριζες ότι ο Στίβος του ΚΠΙΣΝ έχει μήκος 217 μέτρα; Οι Στιβομαχίες επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ και σε προσκαλούν να γνωρίσεις από κοντά τον στίβο και τα κινητικά παιχνίδια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκυταλοδρομίες με εμπόδια, στεφάνια, δίσκους ισορροπίας, που στόχο έχουν να κινητοποιήσουν, να διασκεδάσουν και εντέλει να ψυχαγωγήσουν όλους τους μικρούς μας φίλους.

Αθλητικές Δραστηριότητες στο ΚΠΙΣΝ για Ενήλικες

 

 1. Σύμβουλος Άσκησης:
  Καθηγητές φυσικής αγωγής δίνουν συμβουλές και καλές πρακτικές για ατομικά προγράμματα αερόβιας άσκησης, μυϊκής ενδυνάμωσης, ασκησιολόγια ευλυγισίας και αποθεραπείας. Η δραστηριότητα θα υλοποιείται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εκγύμναση.
 2. Yoga στο Πάρκο:
  Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε τη yoga με τρεις λέξεις, θα λέγαμε σωματική και πνευματική ευεξία. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών φυσικής αγωγής και μέσα από μια σειρά ασκήσεων και τεχνικών αναπνοής, ενδυναμώνουμε το σώμα μας, βελτιώνουμε την ισορροπία μας και ενισχύουμε την αυτοσυγκέντρωση και τη χαλάρωσή μας.Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να φέρουν το δικό τους στρώμα yoga.
 3. Βασικό μάθημα Mat Pilates:
  Αυτοσυγκέντρωση, έλεγχος αναπνοής, ορθοσωμία, ισορροπία, ευλυγισία και ενδυνάμωση του κέντρου του σώματός μας είναι μερικά από τα οφέλη που αποκομίζουμε από το πρόγραμμα του Pilates. H ήπια έως και μέτριας έντασης άσκηση μας βοηθάει να αφυπνίσουμε το σώμα και να αναζωογονήσουμε το πνεύμα μας. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να φέρουν το δικό τους στρώμα pilates.
 4. Προχωρημένο μάθημα Mat Pilates:
  Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Mat Pilates για προχωρημένους περιλαμβάνει ένα δυναμικό ασκησιολόγιο, εφαρμόζεται με την καθοδήγηση και επίβλεψη επαγγελματιών φυσικής αγωγής και απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν περισσότερη ενδυνάμωση. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να φέρουν το δικό τους στρώμα Pilates.
 5. Tai Chi:
  Το tai chi είναι μία αρχαία κινέζικη πολεμική τέχνη, η οποία έχει μετεξελιχθεί σε μία ευχάριστη και χαμηλής έντασης μορφή άσκησης. Κινήσεις που εκτελούνται με αργό, εστιασμένο τρόπο και συνοδεύονται από βαθιές αναπνοές, βοηθούν στη μείωση του στρες και στην αύξηση της ευελιξίας και της ισορροπίας.
 6. Qigong 50+:
  Το qigong (τσι-γκονγκ) είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική άσκησης με στόχο τη βελτίωση της σωματικής υγείας μέσα από ήπιες, αργές κινήσεις και έλεγχο της αναπνοής. Ενδείκνυται για άτομα άνω των 50 ετών, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, καθώς βοηθάει στην ισορροπία και την ψυχική ηρεμία, ενώ ενισχύει τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος και της αναπνοής.
 7. SNFCC Running Team:
  Ελάτε στην ομάδα του SNFCC Running Team και συνδυάστε με τον καλύτερο τρόπο άθληση και διασκέδαση! Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, βελτιώνουμε τις ατομικές σας επιδόσεις και τις ικανότητές σας στην αερόβια άσκηση, ενώ εσείς ανακαλύπτετε κάθε γωνιά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, τρέχοντας!
 8. Άσκηση και Μνήμη:
  Ένα πρόγραμμα νοητικής και σωματικής άσκησης το οποίο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 60+ που αντιμετωπίζουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας διαταραχή της μνήμης ή/και άλλων γνωστικών λειτουργιών, αλλά και σε άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που θέλουν να ασκηθούν νοητικά σε επίπεδο πρόληψης, σε εσωτερικό χώρο.
 9. Άθληση στην 3η ηλικία:
  Η άσκηση είναι το πιο δυνατό εργαλείο για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων παθήσεων όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 αλλά και νεότερης ηλικίας που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις.
  Το εξειδικευμένο προσωπικό (καθηγητές/καθηγήτριες φυσικής αγωγής, φυσίατροι, καρδιολόγοι) από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence σχεδιάζει και υλοποιεί ειδικά εξατομικευμένα προγράμματα βασισμένα στη βάδιση, στη yoga, στα λάστιχα, στους αλτήρες και στις ασκήσεις εδάφους. Η εβδομαδιαία δραστηριότητα καταγράφεται ηλεκτρονικά στον προσωπικό φάκελο των συμμετεχόντων, ενώ κάθε τρεις μήνες αξιολογείται εκ νέου η φυσική κατάσταση.
  Απαιτείται ιατρική βεβαίωση από Παθολόγο ή Καρδιολόγο.
 10. Pétanque:
  Το άγνωστο σε πολλούς pétanque (εδαφοσφαίριση) είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την ακρίβεια του στόχου με τον συντονισμό και την αυτοσυγκέντρωση. Οι ασκούμενοι/μενες, που παίζουν είτε 1-1 είτε σε ομάδες, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον στόχο πετώντας σιδερένιες μπάλες.
 11. Cross Training in the Park:
  Το Cross Training –ή αλλιώς κυκλική προπόνηση– είναι τα τελευταία χρόνια το πρώτο πρόγραμμα στις προτιμήσεις όσων στοχεύουν στη γρήγορη και έντονη ενδυνάμωση, καθώς συνδυάζει ασκήσεις από διαφορετικά είδη προπόνησης σε γρήγορες μεταξύ τους εναλλαγές.
 12. Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών:
  Ένα εργαστήριο όπου προσφέρεται μη πιστοποιημένη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση θυμάτων ανακοπής, στην αναγνώριση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς και στην αντιμετώπιση θυμάτων πνιγμού και πνιγμονής. Ακολουθεί πρακτική εξάσκηση σε ειδικά προπλάσματα.