Sports Excellence

Το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, αναπτύσσει την επιστημονική υποστήριξη και την παροχή συμβουλευτικών παρεμβάσεων σε ταλαντούχους νεαρούς αθλητές, (αξιολόγηση απόδοσης, φάκελος υγείας, παρακολούθηση, συμβουλευτική), με σκοπό την διαχρονική εξέλιξη τους σε αθλητές υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με την Ε.Ο.Ε, Εθνικές Ομοσπονδίες, συλλόγους, Δήμους.

  • Αποτελεί ένα κέντρο υψηλού αθλητισμού μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού (World Association of Sport Performance Centers, ASPC) από το 2017.
  • Υποστηρίζει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νοσημάτων σε όλες τις ηλικίες για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων (ειδικών πληθυσμών).
  • West Attica project: Πρόληψη και προαγωγή της Υγείας σε μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής. Πρόληψη παχυσαρκίας, προβλημάτων σπονδυλικής στήλης, βελτίωση φυσικών ικανοτήτων.
  • Πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία αξιολόγησης κινητικών και μαθησιακών δυσκολιών και επιμόρφωση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
  • Ευπαθείς ομάδες: Προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, νεοπλασματικές νόσους , νευροεκφυλιστικά νοσήματα, Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Οστεοπόρωση, Ψυχικές διαταραχές στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • Αθλητισμός για όλους: Άσκηση για παιδιά με νοητική και κινητική αναπηρία σε νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία
  • Προωθεί την συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την ανταλλαγή και διάδοση γνώσεων και εφαρμογών.
  • Προάγει την διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για την καταγραφή αξιολόγηση και παροχή συμβουλευτικών παρεμβάσεων στον υψηλό αθλητισμό, σε αθλητές μαζικού και ερασιτεχνικού επίπεδου και σε ευπαθείς ομάδες. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εξασκούνται στη θεωρία και στην πράξη της αθλητικής απόδοσης και της βελτίωσης της υγείας των ασκουμένων. Επικοινωνεί με την επιστημονική κοινότητα μέσω ανακοινώσεων δημοσιεύσεων σε συνέδρια και έγκριτα ερευνητικά περιοδικά.

Το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρύμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Sports Excellence;

www.sportsexcellence.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική, Ιατρική Σχολή
Μονάδα Αθλητιατρικής – Τμήμα Αθλητικής Αριστείας

Επιστημονικός Υπεύθυνος Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής: Παπαγγελόπουλος Παναγιώτης
Διευθυντής της A’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Sports Excellence: Κουλουβάρης Παναγιώτης (Επίκουρος Καθηγητής)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Aθλητιατρική υποστήριξη σε αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας, μέσω δημιουργίας ιατρικού φακέλου παρακολούθησης της υγείας και της αθλητικής απόδοσης μεγάλου αριθμού ταλαντούχων αθλητών ηλικίας 12-20 ετών, με απώτερο σκοπό την διαχρονική εξέλιξη τους σε αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Kαταγραφή, αξιολόγηση και παροχή συμβουλευτικών παρεμβάσεων αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων-αγώνων σε μαζικό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας στο ευρύ κοινό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημιουργία προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που θα εκπαιδεύει και θα εξειδικεύει φοιτητές πάνω στην σύγχρονη αθλητιατρική ενισχύοντας περαιτέρω τη δράση του κέντρου στο χώρο της υγείας και ευεξίας.

ΕΡΕΥΝΑ

Διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με στόχο τη δημοσίευση των επιστημονικών πορισμάτων, καταξιώνοντας τον ερευνητικό και κοινωνικό χαρακτήρα του κέντρου διεθνώς.